Blommor att titta på – del 2

Hej igen alla orkidévänner,

Från en mångårig kund, Torgny, fick jag en fin bild på hans blommande cattleya som jag vill delge er. Det är en C Beaumesnil Parme, en hybrid från Vacherot som jag sålt mängder av plantor av i Sverige  under åren.  Torgny köpte sin 2016.  Det roliga är att detta är en korsning mellan Culminant, den stora rosa i mitt föregående inlägg och C loddigesii.Resized_20200403_165529

Vad vann man då på att göra denna korsning. Jo, en cattleya som går mkt fortare, kanske halva tiden från frö till blombar, som är okomplicerad och lätt att få till blomning. Doften finns kvar. Blommorna är lite mindre, men ofta fler per bulb.

PICT3853.jpg

Här har vi en primärhybrid om än mellan två varandra mkt närstående arter, Leptotes bicolor och Leptotes pohlitinocoi. Den senare hittad så sent som 2004 i Bahia i Brasilien av två unga män, Pohli och Tinocoi, som ville dela på äran, därav det svåra namnet. Varje blomblad är drygt 4 cm. Hybriden har en svag doft. Jag hade hoppats kunna visa de båda föräldrarna samtidigt, men det ville sig inte riktigt. Bicolor är inte utslagen ännu och pohlitinocoi är redan överblommad.

IMG_3916.jpg

Detta är också en primärhybrid, men av lite diffust ursprung. Den heter Bardendrum Cyclotella Jerusan Red.  Den sägs vara en korsning av Barkeria cyclotella och en epidendrum. Något är krokigt i namngivningen då man inte bara kan ta artens namn och hänga det på hybriden. Växtsättet är definitivt ärvt från en Epidendrum av typ radicans, dvs högt och smalt. Blommorna är mycket hållbara. Den här stängeln är nu inne på sin sjunde vecka och den står ändå inomhus, alltså inte i växthus. Om någon har lite mer info om hybridens ursprung så vore det kul att få veta.

Ha det bra alla och Glad Påsk ifall vi inte hörs.

Mvh

Marita Å

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.