Blommor att titta på – del 3

Hej alla orkidévänner och god fortsättning på påskhelgen!
I påsktid kanske man skall visa gula blommor, men det är det skralt med hos mig just nu.  Eftersom merparten av mina plantor tillhör Paphiopedilum eller Phragmipedium så är det insigne och dess hybrider man får lita till när det gäller gult och deras bästa tid har passerat.  I januari var det däremot gott om dem i mina fönster.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Från vänster insigne x gratrixianum, Van Dijk som är en hybrid med hirsutissimum som ena förälder och  till höger en ännu ej helt utslagen King of Sweden.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
En storblommig onamnad hybrid blommar dock fortfarande och om någon av er har en idé om vad det kan vara så tar jag tacksamt emot tips. Blomman är stor, 12 cm bred och plantan är växtvillig och okomplicerad.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
En annan spännande paph som blommar just nu är Johanna Burkhardt. En korsning av två varandra närstående arter, rothschildianum och adductum. Primärhybrider är trevliga på så sätt att man kan se dragen från föräldrarna. På bilden syns tydligt den klassiska knäformen på staminoden, vilken kommer från rothsch. Båda arterna är storväxta, relativt långsamma och lite allmänt nyckfulla. Plantan ifråga har ett blsp på 50 cm.  I sammanhanget kan jag nämna att man inte alltid kan lita på IOSPE. Där står nämligen om adductum att den är ”small-sized”, medan Braem skriver att den är ”large-growing”.
Ha det så bra det går i dessa underliga tider så hörs vi snart igen.
Mvh
Marita Å
Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.