Blommor att titta på

Hej alla orkidévänner,
I dessa underliga tider när man inte längre kan resa så kommer det att dröja innan det kommer några nya listor här.  Det skulle ändå vara roligt att hålla lite kontakt med er alla trevliga orkidéintresserade människor.  Den här sidan/bloggen är därför förändrad så att det nu förhoppningsvis även skall gå att kommentera de inlägg jag gör.
Här kommer jag att berätta lite och visa bilder på plantor som har blommat hos mig den senaste tiden eller är på gång just nu.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
För några år sedan skrev jag en artikel i tidningen “Orkidéer” om Cattleya Gaillard, en berömd s k klassisk korsning gjord redan 1945. Största delen av generna komma fr C trianae.  Gaillard har också i sin tur gett upphov till fantastiska hybrider så som Culminant.   I år lyckades jag få dem på samma foto. Gaillard till höger.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Phragmipedium är ett trevligt släkte. Just nu blommar här två hybrider.  P Schroederae som är en s k “trevägare” med  caudatum som mor och Sedenii (longifolium x schlimii) som far, och en Hanne Popow med lite ovanligare färg.  De båda har några gener gemensamt, då schlimii även ingår i Hanne Popow men här tillsammans med bessae, vilken just i detta fallet fått ovanligt stor genomslagskraft.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Dendrobium victoria-reginae är känd för att vara besvärlig och så även hos mig. För några år sedan hittade jag en korsning med miyakei och den visade sig vara betydligt enklare att odla. Därtill har den tagit upp miyakeis vana att blomma både vår och höst.
Det var allt för idag. Var rädda om er, så hörs vi en annan dag.
Mvh
Marita Å
Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Blommor att titta på

 1. Eva-Karin Wiberg skriver:

  Trevligt initiativ 😁 verkar vara nere lite varstans på olika blomsidor, tex på Orkideprat som
  jag besöker flera ggr varje dag. Man måste unna sig i ha trevligt även i kristider
  tycker jag, så länge man känner sig frisk.
  Så jag har börjat med lite omplantering nu av mina orkidéer och så även mina porslinsblommor. Det börjar märkas att våren är på gång iaf.
  Har några orkidéer påg som inte blommat förr så det blir spännande o se. Om de lyckas ända fram så kanske jag postar bilder när den dan kommer. Det är två phalaenopsisar o en dendrobium, alla hybrider, köpta från handlare i Tyskland o Holland.

  Tack Marita o lycka till med odlingen ❤
  Hälsningar Eva-Karin Wiberg i Borlänge

 2. maritaakesson skriver:

  Hej Eva-Karin,
  Alltid extra spännande med sådant man inte haft i blom idigare. Är det namnade hybrider? Ser fram emot bilder.
  /Marita

  • Eva-Karin Wiberg skriver:

   Ja det är namnade hybrider, En Phal. Yaphon The Hulk, en Phal. equestris Wanchio Blue, samt en Dendrobium (mini compactum) Enobi Pink Splash. Så det är jätte spännande. P. equestrisen har jag haft i många år, men inga blommor förrän nu 🙂

   //Eva-Karin

 3. maritaakesson skriver:

  Hej igen,
  Yaphon har gjort många fina hybrider under senare år och denna med violacea som ena förälder skall bli spännande att få se. Equestris brukar vara snabba till blomning, men ”specialare” är ofta lite tröga. Kul att den är på väg. Förstår att blått är “din” färg.
  Lycka till!
  /Marita

  • Eva-Karin Wiberg skriver:

   Hej igen, ja blått är definitivt min färg 🙂 Synd att det inte finns blå porslinsblommor. Som är min huvudsakliga blomsterhobby. Fast egentligen började jag med orkidéer, o sedan vart det St paulior, hade över 400 olika! st paulior alltså. Sen vart det hoyor och orkidéer, o det är det fortfarande.

   Vi hörs snart igen
   //Eva-Karin

 4. stulun skriver:

  Nu är jag här men med en massa krångel. Man måste öppna ett konto. Sen hänvisas man att skaffa ett domännamn. Funkar sedan utan domännamn men man måste gå ur sidan för att komma in rätt sedan tydligen.

 5. stulun skriver:

  Läcker färg på Dendr. victoria reginae x.
  Har Phrag. Cardinale på gång med stängel nu.

  • maritaakesson skriver:

   Hej,
   Tråkigt att höra att det var så krångligt att ta sig hit. Roligt att du är här nu i alla fall.
   Ja, korsningen med miyakei är fin om än inte så blå som vict reginae. Cardinale är fin. Ser fram emot bild
   /Marita

Kommentarer är stängda.