Nya orkidéer

Nu finn det en del nya plantor möjliga att beställa senast den 3 oktober för leverans i början av v 41.

Den storblommiga, läckra Cattleya labiata finns fortfarande att få med knoppskida och så även den småblommiga, orange Cattleya aurantiaca. Flera hybrider med knoppskida går också att få.

Det är roligt att ha med en del ovanliga paphiopedilumarter såsom armeniacum, jackii (malipoense) och godefroyae. Dessa är dock inte så lättodlade.  Det kan man däremot säga om de många fina primärhybrider där dessa eller andra arter ur parvisepalum ingår. Nya nu är också gratrixianum som påminner om insigne, men vill ha varmare och den lilla henryanum med sin stora färgglada blomma.

Doritis och Kinidium anses ju numera tillhöra phalaenopsis, vilket orsakar en del namnförbistring. Pulcherrima finns nu med i en ny variant, en pelorisk typ som kallas chambornensis.  Pulcherrima ingår också i en ny liten hybrid med equestris där den ger en intensivt rödlila färg. Den otroligt söta, småblommiga Kingidium philippinense som lämpar sig bra för skåp, går nu att få med stängel. Den skall inte förväxlas med Phal philippinense som har stor vit blomma med rosa baksida och marmorerat bladverk, en mycket fin art som också finns med.

Några lite ovanligare ny saker med stängel kan man hitta under Diverse så som Cymbidium dayanum, Maxillaria camaridii och Pholidota imbricata.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.