God Jul och Gott Nytt År

Hej alla orkidévänner,

Nu har vi passerat årets mörkaste dag och livet går åter åt rätt håll vad gäller ljuset.  Förhoppningsvis så blir det en måttligt kall vårvinter och en tidig vår så att det går att komma igång med hemtagning av plantor igen.

Nu vill jag  önska er alla en riktigt god fortsättning på helgerna och ett lyckosamt odlingsår 2022.

Mvh

Marita Å

Här nedan följer några bilder på sådant som blommar i mitt växthus just nu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Paphipedilum insigne, urmodern till mängder av hybrider. Här den vanliga samt formen sanderae som nästan helt saknar prickar och i alla fall tidigare varit mycket eftertraktad.

Tyvärr ser man insigne allt mer sällan i handeln, vilket är synd då den är tämligen lättodlad om man kan ge den något svala förhållanden.


IMG_5438Paphiopedilum White Lady Även i denna storblommiga vita hybrid står insigne för merparten av generna. Detta är en mycket lättodlad hybrid med  kraftiga blommor på måttliga stänglar  och ett mörkt, något marmorerat bladverk


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Phragmipedium Hanne Popow och besseae, dvs mor och barn.  Den andra föräldern till Hanne Popow är schlimii.


IMG_5412Phalaenopsis borneensis, av vissa ansedd vara en variant av cornu-cervi, men arten har betydligt längre stänglar,  vissa upp mot 30 cm och även större blommor. Tyvärr är arten extremt svår att få tag i.


IMG_5458Jumellea sagittata, en normalt vårblommande art som tyckte att det redan var dags. En enda blomma blev det mot normalt några stycken.  Arten är från Madagaskar och nattdoftande liksom de flesta angraecoider.


Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.