God Jul och Gott Nytt År

Hej alla orkidévänner,

Nu vill jag  först och främst önska er alla en riktigt God Jul och ett förhoppningsvis bättre år 2021. Planen är att det efter helgerna skall komma en ny lista på plantor möjliga att beställa för leverans i senare halvan av januri.  För att det skall fungera behövs en fortsatt blid vinter och ett Europa som inte stängs ner så vi får hålla tummarna.

Vet du redan nu något som du är intresserad av och vill be mig söka, så hör gärna av dig till marita@akessonorkideer.se.

Ha en riktigt fin helg och var rädda om er!

Här nedan följer några bilder på sådant som gläder mig i mitt växthus just nu.

IMG_4461

Holcoglossoum wangii, en art från södra Kina och norra Vietnam med tereta blad och hållbara blommor


IMG_4505Paphiopedilum Nitens (insigne x villosum), en primärhybrid som producerar kraftigare plantor och större blommor än föräldrarna. Blommorna är dessutom extremt hållbara. Korsningen gjordes redan 1877, men är idag svår att få tag i.


IMG_4571

Aerides lawrenciae, en Vanda närstående art från Philippinerna med hållbara, något säreget doftande blommor.  Allt går långsamt för denna art. Stängeln syntes mitt i sommaren och blommorna slog ut i dagarna.


IMG_4557Sophronites brevipedunculata, en miniatyrart från Brasilien som står den mera kända coccinea nära. Blommorna är 5 cm medan bladen inte ens når 2 cm. Tyvärr är den här skönheten relativt svårodlad.


IMG_4566Laelia anceps alba, en  lättodlad art fr mellanamerika som  får extremt långa stänglar. Här är den ena 80 cm, hållbara, doftande blommor drygt 10 cm


Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.