Några blommor att titta på i väntan på oktoberlistan

Det dröjer tyvärr lite med oktoberlistan då det uppstått en del problem i Frankrike p g a den rådande coronasituationen. Dock räknar jag fortfarande med att kunna få ut listor i tid för att kunna ta hem en leverans den här månaden.

Här kommer några bilder på en del plantor som blommat hos mig på senare tid. De flesta av dem går att beställa.

Rhyncolaelia digbyana, tidigare Brassavola. Detta är  arten som ingår i nästan alla storblommiga hybrider. I varje fall de som har ett R eller ett B i sitt hybridnamn, typ BLC  Pink Empress. Anledningen till att den varit så populär är att man önskat få hybrider med stor fransig läpp. Dock har jag aldrig sett någon korsning som ärvt fransigheten fullt ut.

Arten kommer från Mellanamerika, är varmväxande och har ett kompakt växtsätt. Tyvärr är den ganska svårodlad då den är mycket ljuskrävande. Blomman är ca 13 cm bred och har en något udda doft, som en fin Chablis hörde jag någon säga.IMG_4356

Två miniarter av Laelia från Brasilien har glatt mig denna sensommar/höst, pumila och sincorana. Båda har doft och mycket  stora blommor 8-10 cm, speciellt i förhållande till plantornas ringa storlek.

Laelia sincorana kommer från ganska torra områden och det ser man på de små runda bublerna som sitter tätt ihop och har små hårda blad. Den sägs vara vårblommande, men min planta kan få för sig att blomma lite när som.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Laelia pumila har ett växtsätt som de flesta cattleyor om än i miniformat och blommar på höstkanten. Den saknar knoppskida och har ett mkt kort blomskaft. Arten har ofta använts för att skapa små relativt lättodlade hybrider.  Orpetii är en primärhybrid  där den andra arten är Sophronitis (numera cattleya) coccinea, vilken ofta ligger till bas för småväxta röda hybrider.

IMG_4337

Phragmipedium är ett släkte som jag är mycket förtjust i. Tidigare har jag visat några primärhyrider med schlimii och besseae och här kommer en korsning mellan kovachii och dalessandroi. Peruflora´s Cirila Alca är namnet på denna skönhet. Blomman är 12 cm. Tyvärr är det ganska svårt att få tag i plantor.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Har du någon planta du letar efter så hör gärna av dig på adressen marita@akessonorkideer.se så kan jag försöka få fatt i den.

Ha det så bra det går i dessa tider och var rädda om er!

Hälsningar

Marita

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.