Några kommentarer till januarilistorna

Hej alla orkidévänner,

Bland cattleyorna är nu Laelia purpurata tillbaka med knoppskida. Denna klassska storblommiga och doftande sak är numera en Cattleya sägs det. Bytt namn har även Cattleya skinneri gjort som numera skall heta Guarianthe. Två fina, vårblommande, reltivt storvuxna arter är det i alla fall.

För den som gillar småväxta cattleyor har vi ett par nyheter. C schroederae korsad med den extremt småväxta Laelia alaorii och en planta på listan som är en korsning med 50% Sophr coccinea (vilken för övrigt även den bytt namn).

På lista del 2 finns Epidendrum ciliare som nu ev skall heta Coilostylis. Med sina grönaktiga blommor och mer el mindre fransiga kritvita läpp är den en lite annorlunda sak. Flera blommor per stängel gör blomningen längre. Nattdoftande.

På listan finns två comparettior.  Arterna är mycket småväxta, monterade och lämpar sig bäst för skåp, men sänder ut fina stänglar med överraskande mycket blommor för plantans storlek.

Vill man ha rejält med blommor till ett bra pris så  finns det en Dendrobium och en Encyclia som bara är benämnda ”species”. I båda fallen kraftiga plantor med stor blomkapacitet till  lågt pris.

Har du några frågor betr plantorna på januarilistorna så hör gärna av dig.

Mvh

Marita Å

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.